Ιταλικές κουζίνες: Πώς να τις σχεδιάσετε με στυλ

Ιταλική κουζίνα της Dreamy Kitchen της συλλογής Pentha

Η κουζίνα είναι ένας χώρος όπου κάνουμε πολλές δραστηριότητες κάθε μέρα και αυτό απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό. Με τα χρόνια, ο τρόπος χρήσης αυτού του χώρου έχει αλλάξει. Είναι όλο και πιο εμφανές ότι θέλουμε μια κουζίνα που ταιριάζει με τον τρόπο ζωής μας και αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας.

Μια κουζίνα πρέπει να είναι άνετη και ευχάριστη αλλά χωρίς να παραμελεί την κύρια λειτουργία της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιτευχθεί η ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα και την αισθητική. Αυτό ακριβώς που πετυχαίνουν οι ιταλικές κουζίνες.

Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά των ιταλικών κουζινών και πώς μπορείτε να τα αξιοποιήσετε για μια κουζίνα, στην οποία θα χαίρεστε να περνάτε χρόνο;

Τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ιταλικών κουζινών

Ιταλική κουζίνα της Dreamy Kitchen από την συλλογή Glass

Η κλειστή κουζίνα είναι πια παρελθόν, αφού πλέον η κουζίνα αποτελεί μέρος του καθιστικού, όπου περνάμε τον περισσότερο ελεύθερό μας χρόνο. Έτσι, οι ιταλικές κουζίνες έχουν εστιάσει στην υψηλή λειτουργικότητα που συνδυάζεται με άριστο γούστο, ώστε να ταιριάζει με το υπόλοιπο σπίτι. 

Πληθώρα αποθηκευτικών χώρων, έξυπνες λύσεις οργάνωσης και πολυλειτουργικά έπιπλα συνιστούν ένα σύνολο που κάνει εύκολη κάθε εργασία, ενώ ταυτόχρονα το μοντέρνο σχέδιο αναδεικνύεται μέσα από χρώματα και υψηλής ποιότητας υλικά. Καμπύλες γραμμές, μινιμαλισμός και μοντέρνα χρώματα σε απροσδόκητες αποχρώσεις είναι τα χαρακτηριστικά μιας κουζίνας ιταλικού design που λατρεύουμε όλοι.

Πώς να σχεδιάσετε την καλύτερη κουζίνα για εσάς

Ιταλική κουζίνα της Dreamy Kitchen συλλογής Zetasei

Κατά την επιλογή των σχεδίων, των επίπλων και γενικά κατά τη διαμόρφωση της κουζίνας, θα πρέπει να προσέξετε ορισμένα πράγματα που θα σας βοηθήσουν, ώστε να πετύχετε το καλύτερο για εσάς:

  • Τρόπος ζωής: Η κουζίνα είναι χώρος της καθημερινότητας και αποτελεί την καρδιά του σπιτιού, οπότε οι ανάγκες μιας μεγάλης οικογένειας θα είναι διαφορετικές από εκείνες ενός νεαρού ζευγαριού. Η επάρκεια χώρων αποθήκευσης, επιφανειών προετοιμασίας φαγητού, ασφάλειας και ελεύθερης κίνησης είναι παράγοντες που εξαρτώνται από το τι ζητάτε από μια κουζίνα.

 

  • Διαρρύθμιση: Η αποτελεσματική χρήση του χώρου εξαρτάται από το πώς αυτός οργανώνεται κατά τη φάση του σχεδιασμού. Μπορείτε να έχετε διαφορετικές διαρρυθμίσεις στις ιταλικές κουζίνες. Σε μια μικρή κουζίνα, για παράδειγμα, μπορούν όλα τα ντουλάπια και οι πάγκοι να μπουν στον έναν τοίχο ή να υπάρχει μια διαγώνια διάταξη σε σχήμα L. Από την άλλη, μια μεγαλύτερη η διαρρύθμιση σε σχήμα Π με νησίδα στη μέση καλύπτει όλες τις λειτουργικές ανάγκες ενός σύγχρονου νοικοκυριού

 

  • Οικιακές συσκευές: Οι οικιακές συσκευές είναι ένα από τα πολλά κρίσιμα στοιχεία για τη διαμόρφωση μιας νέας κουζίνας, καθώς καθορίζουν τις διαστάσεις και τις ανάγκες της. Το μέγεθος των συσκευών είναι από τα πρώτα πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη, όμως σημαντικό είναι και το πώς θα τις τοποθετήσετε. Ειδικά σε μεγάλες κουζίνες, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε οι συσκευές να είναι κοντά σε άλλα απαραίτητα σημεία (π.χ. ο φούρνος κοντά στον πάγκο προετοιμασίας του φαγητού και το πλυντήριο πιάτων κοντά στον νεροχύτη).

 

  • Αισθητική ισορροπία: Δεδομένου ότι η κουζίνα είναι ενιαία με το σαλόνι, θα πρέπει να προσέξετε την αισθητική της εναρμόνιση με το στυλ του. Πολυτελή υλικά, όπως το μάρμαρο, το μασίφ ξύλο και ο γρανίτης, ταιριάζουν εξαιρετικά, ώστε να πετύχετε μια απρόσκοπτη ροή και «συνομιλία» ανάμεσα στους δύο χώρους.

 

 

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας συμβουλεύσουμε για το πώς να φτιάξετε την κουζίνα των ονείρων σας με απλά και σίγουρα βήματα.