Ανακαίνιση Κουζίνας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κουζίνα είναι ίσως ο σημαντικότερος χώρος του σπιτιού. Ναι μεν κάνουμε αρκετές, ενίοτε κουραστικές δουλειές εκεί, όπως το καθημερινό μαγείρεμα, όμως από την άλλη, όλη αυτή η διαδικασία μας φέρνει κοντά με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Περνάμε χρόνο μαζί τους στην καθημερινότητά μας και νιώθουμε ότι τους φροντίζουμε. Για αυτό το λόγο, η κουζίνα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο λειτουργική, ώστε να μας βοηθάει να ολοκληρώνουμε τις δουλειές μας εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, ενώ και η ομορφιά της, οι ανοιχτοί χώροι, τα αρμονικά χρώματα και ο εκμοντερνισμός της παίζουν τεράστιο ρόλο, για να αισθανόμαστε καλά μέσα σε αυτή.

 

Η αισθητική της κουζίνας εξελίσσεται συνεχώς και κάτι που φαινόταν σύγχρονο 10 χρόνια πριν, πλέον φαντάζει παλιακό. Η ανακαίνιση κουζίνας είναι από τις βασικότερες εργασίες που πρέπει να γίνονται σε ένα σπίτι και όχι μόνο επειδή το αναβαθμίζει αισθητικά. Αφορά την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής μας, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε παραμελημένους χώρους, να οργανώσουμε καλύτερα τις ανάγκες μας και τελικά να δούμε την καθημερινή ρουτίνα να γίνεται πιο εύκολη και πιο διασκεδαστική.

Διαβάστε παρακάτω τον απόλυτο οδηγό για την ανακαίνιση κουζίνας, ώστε να ξέρετε τι ακριβώς πρέπει να προσέξετε και πώς θα κάνετε τις καλύτερες επιλογές σε μια αποδοτική σχέση ποιότητας-τιμής.

dreamy1

Τι περιλαμβάνει η ανακαίνιση κουζίνας;

Η ανακαίνιση κουζίνας περιλαμβάνει τις εξής εργασίες:

Αντικατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων: Δεν είναι σίγουρο ότι απαιτούνται τέτοιου είδους εργασίες, αν όμως η κουζίνα είναι παλαιά ή παρουσιάζει προβλήματα υγρασίας, πρέπει να ελεγχθούν οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, για να αποφευχθούν ευρείας κλίμακας μερεμέτια σε άλλη φάση, όταν πλέον η κουζίνα θα είναι έτοιμη.

Αλλαγή δαπέδου: Στην ανακαίνιση κουζίνας, τοποθετείται καινούριο δάπεδο με σύγχρονα υλικά που ταιριάζουν στην αισθητική της νέας κουζίνας. Η εργασία αυτή μπορεί να παραλειφθεί, αν το δάπεδο δεν έχει φθαρεί και είναι κατασκευασμένο από διαχρονικά υλικά, όπως το ξύλο ή το μάρμαρο.

Αφαίρεση και αντικατάσταση πλακακιών και νεροχύτηΕφόσον περιλαμβάνεται στις συμφωνηθείσες εργασίες, αφαιρούνται τόσο τα πλακάκια όσο και ο νεροχύτης, ώστε να αντικατασταθούν με καινούρια.

Αφαίρεση και αντικατάσταση επίπλωνΤο βασικότερο κομμάτι της ανακαίνισης κουζίνας είναι η τοποθέτηση νέων επίπλων μετά την αφαίρεση των παλαιών, εντοιχισμένων ή ελεύθερων.

Βάψιμο τοίχωνΤο μεγαλύτερο τμήμα των τοίχων επενδύεται με πλακάκια για προστασία από την υγρασία. Το υπόλοιπο μέρος, βάφεται με ειδικές βαφές που δεν ξεφτίζουν από την υγρασία.

Το είδος των εργασιών της ανακαίνισης που αναλαμβάνουμε 

Οι ανάγκες κάθε κουζίνας, επικεντρώνονται στην άρτια αισθητική και τη λειτουργικότητα, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες κάθε νοικοκυριού. Με βασικό γνώμονα αυτά τα στοιχεία, στεκόμαστε ως σύμμαχος σε κάθε ανακαίνιση της κουζίνας. Έτσι λοιπόν, αναλαμβάνουμε ένα πλήθος εργασιών που θα έχει ως συνέπεια τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν: 

 

 • Αποξηλώσεις: Πραγματοποιείται η πλήρης αποξήλωση όλων των παλαιών επίπλων, ειδών υγιεινής, όπως τα πλακάκια πλάτης της κουζίνας, των ντουλαπιών, και σε περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη και των υδραυλικών εγκαταστάσεων. 
 • Μέτρηση: Για την επιλογή, τον σχεδιασμό και την προσαρμογή των επίπλων στα μέτρα της κουζίνας είναι απαραίτητες οι κατάλληλες μετρήσεις του χώρου, για τη διαμόρφωση των επίπλων σύμφωνα με το μέγεθος και τα τετραγωνικά του. 
 • Σχεδιασμός: Στη συνέχεια πραγματοποιείται ο σχεδιασμός των επίπλων με βάση τις μετρήσεις, τις αισθητικές σας προτιμήσεις, αλλά και τις ανάγκες σε λειτουργικότητα.
 • Τοποθέτηση επίπλων: Τα πλήρως διαμορφωμένα έπιπλα σύμφωνα με τον χώρο της κουζίνας τοποθετούνται από το εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό μας. Η νέα κουζίνα είναι έτοιμη για χρήση. 

 

Είδος εργασιών που δεν αναλαμβάνουμε 

Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης υπάρχουν ορισμένες εργασίες οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο δραστηριοτήτων μας. Το βάψιμο και η τοποθέτηση πλακιδίων αποτελούν εργασίες που για την επίτευξη ενός άρτιου αποτελέσματος απαιτείται η βοήθεια εξειδικευμένων ειδικών στους κλάδους αυτούς. Ωστόσο, χάρη στην πολυετή ενασχόληση μας στον χώρο, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και να προτείνουμε τους πιο κατάλληλους επαγγελματίες, που θα σας χαρίσουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

προσφορα

Πόσο κοστίζει η ανακαίνιση κουζίνας;

Το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί όλους μας, όταν σκεφτόμαστε αν θα προχωρήσουμε στην ανακαίνιση της κουζίνας είναι το πόσο αυτή θα κοστίσει. Το κόστος κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος επειδή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

 • Απαιτούμενες εργασίες: Οι εργασίες για την ανακαίνιση κουζίνας συνήθως ξεκινούν από τα 1.500€, όμως το κόστος μπορεί να ανέβει, αν εκτός από την αντικατάσταση των επίπλων και του δαπέδου απαιτούνται πρόσθετες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εργασίες. Η παράμετρος αυτή συναρτάται κυρίως με την παλαιότητα της κουζίνας.
 • Έπιπλα κουζίνας: Τα έπιπλα κουζίνας που θα επιλέξετε θα διαμορφώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την τελική τιμή. Το υλικό, από το οποίο είναι κατασκευασμένα, αν είναι επενδυμένα με ξύλο, καθώς και το αν προέρχονται από κάποια γνωστή εταιρεία επηρεάζει τη δαπάνη. Παράλληλα, τα περίτεχνα κλασικά έπιπλα κουζίνας, οι αυτόματοι μηχανισμοί ή η υπογραφή του σχεδιασμού από γνωστό σχεδιαστή ανεβάζουν το κόστος. Φυσικά, τα έπιπλα κουζίνας άριστης ποιότητας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διάρκεια ζωής, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του χώρου.
 • Μέγεθος: Το μέγεθος της κουζίνας, τα τετραγωνικά μέτρα του δαπέδου και των τοίχων διαμορφώνουν το κόστος όχι μόνο λόγω της ποσότητας των υλικών που απαιτούνται, αλλά και του χρόνου που θα χρειαστεί για τις εργασίες.

Πόσο διαρκεί η ανακαίνιση κουζίνας;

anakainisi-kouzinas

Το χρονικό διάστημα που απαιτείται, για να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση της κουζίνας εξαρτάται από:

 • Το συνεργείο, με το οποίο συνεργάζεστε
 • Τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν
 • Τα έπιπλα κουζίνας και το διάστημα για την κατασκευή και την παραγγελία τους.

Αν με τον όρο ανακαίνιση κουζίνας εννοούμε όλη τη διαδικασία της ανεύρεσης του κατάλληλου εργολάβου, της αξιολόγησης των προσφορών και της παραγγελίας των απαραίτητων ειδών για τις εργασίες, τότε το εύρος ποικίλλει από μερικές εβδομάδες σε μερικούς μήνες. Από τη στιγμή, πάντως, που το συνεργείο θα μπει στο σπίτι και θα ξεκινήσει τις εργασίες, αυτές θα διαρκέσουν -ανάλογα και με το εύρος τους- από μία εβδομάδα μέχρι ένα μήνα.

 

προσφορα

 

Πότε είναι απαραίτητη η ανακαίνιση κουζίνας;

Ένα ερώτημα που μας απασχολεί όλους μας είναι πώς θα καταλάβουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ανακαίνιση στην κουζίνα μας. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, υπάρχουν και ορισμένα άλλα σημάδια, τα οποία πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις, για να καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα να αναβαθμίσουμε την κουζίνα μας; Η απάντηση είναι ναι, καθώς η ανακαίνιση δε γίνεται μόνο για να έχουμε μια πιο όμορφη κουζίνα. Γίνεται και για να διευκολύνουμε την καθημερινότητά μας και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη λειτουργικότητα σε ό,τι και αν κάνουμε. Συνεπώς, καλό είναι να σας προβληματίσουν τα ακόλουθα:

 • Δεν έχετε επαρκείς αποθηκευτικούς χώρουςΑν δεν έχετε πού να βάλετε τα διάφορα σκεύη και αναλώσιμα και τα αφήνετε όπου βρείτε, τότε η κουζίνα όχι μόνο θα μοιάζει με αποθήκη, αλλά δεν θα είναι και καθόλου βολική. Οι σύγχρονες κουζίνες δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στους αποθηκευτικούς χώρους που αξιοποιούν και το τελευταίο διαθέσιμο εκατοστό και βοηθούν στην ορθολογική οργάνωση του χώρου.
 • Δεν έχετε πού να μαγειρέψετεΜπορεί η κουζίνα σας να μην είναι μικρή, αλλά παραδόξως να μην έχει μεγάλες επιφάνειες, για να μπορείτε να μαγειρέψετε άνετα. Σε μια καινούρια κουζίνα θα δοθεί βάση στη δημιουργία πάγκων και χώρων εργασίας για πιο γρήγορο και εύκολο μαγείρεμα.
 • Τίθεται ζήτημα ασφάλειαςΤα ατυχήματα που γίνονται στην κουζίνα είναι όχι μόνο τα περισσότερα μέσα στο σπίτι αλλά και τα πιο επικίνδυνα. Αν τα πλακάκια στο δάπεδο γλιστράνε, αν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις δε λειτουργούν σωστά και βραχυκυκλώνουν συχνά ή αν τα ράφια και τα ντουλάπια είναι τόσο φορτωμένα που είναι έτοιμα να διαλυθούν, τότε είναι ύψιστο θέμα ασφάλειας να τα αντικαταστήσετε.

 

Ποια είναι τα έπιπλα κουζίνας;

Όταν γίνεται λόγος για έπιπλα κουζίνας που περιλαμβάνονται σε μια ανακαίνιση, πρόκειται για όλα τα έπιπλα που αποτελούν την κουζίνα με τις λειτουργικές της ανάγκες, δηλαδή:

 • Το τραπέζι με τις καρέκλες ή/ και τα σκαμπό
 • Τα ράφια και τα ντουλάπια
 • Η νησίδα στη μέση που λειτουργεί ως τραπέζι, πάγκος εργασίας και αποθηκευτικός χώρος
 • Μικροέπιπλα και φωτισμός
 • Αξεσουάρ, όπως οι κουρτίνες και τα χαλιά
 • Νεροχύτης

Κάθε προσφορά ανακαίνισης δεν είναι απαραίτητο ότι περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, ούτε χρειάζεται πάντα να γίνουν επεμβάσεις σε όλα αυτά. Καλό είναι, επίσης, να παρέχεται και η συμβουλή διακοσμητή, κυρίως όσον αφορά στα μικροέπιπλα και τα αξεσουάρ.

Η διαρρύθμιση της κουζίνας

Οι τρόποι, με τους οποίους δημιουργείται η διαρρύθμιση στην κουζίνα και τοποθετούνται τα έπιπλα, είναι οι ακόλουθοι:

 

 • Παράλληλη κουζίνα. Στην παράλληλη κουζίνα, τα έπιπλα τοποθετούνται στους δύο απέναντι τοίχους δημιουργώντας δύο παράλληλες γραμμές με ενδιάμεσο κενό. Εκεί μπορεί να τοποθετηθεί ένα τραπέζι ή νησίδα. Αυτός ο τύπος κουζίνας είναι πολύ βολικός σε μικρές ή μακρόστενες κουζίνες, καθώς αξιοποιεί τους δύο τοίχους και αφήνει αρκετό χώρο ανάμεσά τους.
 • Κουζίνα με έναν τοίχο. Σε αυτόν τον τύπο, οι συσκευές και τα έπιπλα κουζίνας τοποθετούνται μόνο στον έναν τοίχο, οπότε όλος ο υπόλοιπος χώρος παραμένει ελεύθερος. Πρόκειται για μια πολύ καλή λύση σε γκαρσονιέρες, όμως δεν προσφέρει μεγάλες επιφάνειες προετοιμασίας του φαγητού.
 • Σχήμα U. Σε αυτή την κουζίνα, τοποθετούνται τα έπιπλα και στους τρεις τοίχους, στους δύο κατά μήκος και στον έναν κατά πλάτος. Αυτός ο τύπος δίνει μεγάλη άνεση στο μαγείρεμα, αλλά και στην οργάνωση, αφού προσφέρει πολλούς και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Απαιτεί, όμως, μεγάλο εμβαδόν κουζίνας.
 • Κουζίνα με νησίδα. Η νησίδα μπορεί να προστεθεί σε διάφορες κουζίνες και είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος για έξτρα χώρους. Όμως, απαιτεί μεγάλο πλάτος, για να μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι οι διάδρομοι.
 • Σχήμα L. Το σχήμα L δημιουργείται, όταν τα έπιπλα κουζίνας βρίσκονται στον έναν μακρύ τοίχο και σχηματίζουν γωνία με έναν ακόμα τοίχο. Αυτή η διαρρύθμιση είναι ιδανική για μικρές κουζίνες με μεγάλες ανάγκες, αφού με τη χρήση της γωνίας προσφέρει πολλά ράφια και ντουλάπια.
 • Κουζίνα-χερσόνησος. Η κουζίνα-χερσόνησος είναι η ιδανική εναλλακτική, αν η νησίδα δεν χωράει να μπει στη μέση. Υπάρχει, δηλαδή, μια νησίδα, η οποία όμως συνδέεται με τον έναν τοίχο ή με τα υπόλοιπα έπιπλα κουζίνας στη μία πλευρά της, οπότε έχει τρεις ανοικτές πλευρές σε σχέση με την ελεύθερη νησίδα που έχει τέσσερις.

Ποιο δάπεδο να βάλω στην κουζίνα μου;

Υπάρχουν διάφορα υλικά, για να επενδυθεί το δάπεδο της κουζίνας και να ταιριάξει στη συνολική ανακαίνιση και στα έπιπλα που επιλέχθηκαν:

 • Κεραμικά πλακάκια. Τα κεραμικά πλακάκια έχουν το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα ότι καθαρίζονται πολύ εύκολα και είναι ανθεκτικά στις καθημερινές δουλειές της κουζίνας. Επίσης, τοποθετούνται γρήγορα και δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις από το συνεργείο, οπότε έχουν χαμηλό κόστος. Ως προς το αισθητικό μέρος, αποτελούν μια απλή επιλογή που μπορεί να συνδυαστεί με πιο περίτεχνα έπιπλα κουζίνας. Γι’ αυτό, χρησιμοποιούνται συχνά στις κλασικές κουζίνες, στις οποίες το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα έπιπλα.
 • Πλαστικά πλακάκια. Τα πλαστικά πλακάκια είναι ιδιαίτερα εύκολα στην εγκατάσταση, αφού μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και πάνω από το υπάρχον δάπεδο, άρα δεν απαιτούν εκτεταμένες εργασίες. Επιπλέον, βγαίνουν σε διάφορα σχέδια και μεγέθη με μεγάλη ποικιλία. Ωστόσο, η ποιότητά τους είναι σχετικά χαμηλή, κάτι που επηρεάζει τόσο το αισθητικό αποτέλεσμα όσο και τη διάρκεια ζωής τους.
 • Laminate. Το laminate χρειάζεται αρκετή προσοχή, επειδή λεκιάζει και γρατζουνίζεται εύκολα, ενώ δεν είναι εύκολο και στην τοποθέτηση. Από την άλλη, αισθητικά μοιάζει με το ξύλο, αποτελώντας όμως μια πολύ πιο οικονομική επιλογή.
 • Μάρμαρο. Το μάρμαρο χρησιμοποιούνταν κατά κόρον μερικές δεκαετίες πριν, όμως τώρα επιστρέφει στις σύγχρονες μοντέρνες κουζίνες. Είναι μια εκκεντρική αλλά και πολυτελής επιλογή, όμως είναι ακριβό ως πρώτη ύλη και απαιτεί ειδικές γνώσεις τοποθέτησης.
 • Ξύλο. Το ξύλο δεν επιλέγεται συχνά ως δάπεδο στην κουζίνα, αν και διακρίνεται για την πολυτέλεια, τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του σε αισθητικό επίπεδο. Ο λόγος που δεν προτιμάται όσο τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το υψηλό αρχικό του κόστος, είναι επειδή απαιτεί αυξημένη συντήρηση και δεν είναι τόσο ανθεκτικό, με αποτέλεσμα οι ζημιές στην επιφάνειά του να είναι συχνό φαινόμενο.

Ποια χρώματα χρησιμοποιούνται στην κουζίνα;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα χρώματα της κουζίνας όσον αφορά στην απόχρωση των τοίχων, των πλακακιών, του δαπέδου και των επίπλων. Ανάλογα με τις αισθητικές απαιτήσεις της ανακαίνισης, χρησιμοποιούνται κυρίως τα ακόλουθα χρώματα:

 • Λευκό: Το λευκό είναι το πιο συχνό χρώμα στα μοντέρνα έπιπλα κουζίνας, επειδή είναι φωτεινό και μπορεί να συνδυαστεί με πολλά ακόμα χρώματα. Ιδανικό για μικρές ή σκοτεινές κουζίνες.
 • Μπεζ : Το μπεζ χρησιμοποιείται τόσο στις μοντέρνες όσο κυρίως στις κλασικές κουζίνες, επειδή είναι και αυτό ανοιχτόκαρδο, όμως επιπλέον απαλύνει τις γραμμές με τη ζεστασιά του και δε λερώνεται τόσο εύκολα όσο το άσπρο.
 • Μπλε : Το μπλε είναι ένα ξεχωριστό χρώμα, το οποίο ταιριάζει σε μεγάλες κουζίνες, στις οποίες θέλουμε να δημιουργήσουμε γωνίες. Για να αποφύγετε τη μονοχρωμία, μπορείτε να το συνδυάσετε με ανοιχτό γκρι, αλλά και με λευκό. Στα πλεονεκτήματά του είναι ότι έχει δεκάδες αποχρώσεις, όπως γαλάζιο, τιρκουάζ και πετρόλ.
 • Γκρι : Φωτεινό, αλλά χωρίς να λεκιάζει εύκολα, το γκρι επικρατεί στα μοντέρνα έπιπλα κουζίνας και ταιριάζει με πολλά ιδιαίτερα χρώματα, όπως το κίτρινο, το γαλάζιο ή το πορτοκαλί.
 • Πράσινο : Τα τελευταία χρόνια, με την επέλαση του ρετρό στη διακόσμηση της κουζίνας, έχει επανέλθει το πράσινο σε διάφορες αποχρώσεις. Το χακί ταιριάζει περισσότερο με τη ρετρό και vintage αισθητική, ενώ το κυπαρισσί επικρατεί στις μοντέρνες κουζίνες ως μια πρωτότυπη εναλλακτική στο μπλε.
 • Κίτρινο και Πορτοκαλί : Τα δύο αυτά χρώματα δεν μπορούν φυσικά να μπουν σε μεγάλες επιφάνειες, όμως σε ορισμένες διακριτές λεπτομέρειες, όπως στην πλάτη ενός ραφιού ή στις κουρτίνες, κάνουν τη διαφορά. Φωτεινά, με έναν ελαφρά ρετρό αλλά ταυτόχρονα μοντέρνο τόνο, δεν είναι τυχαίο που τα λατρεύουν οι μεγαλύτεροι σχεδιαστές.

Να διαλέξω κλασικά ή μοντέρνα έπιπλα κουζίνας;

Η επιλογή ανάμεσα σε κλασικά και μοντέρνα έπιπλα κουζίνας έχει σίγουρα να κάνει με τη συνολική διακόσμηση του σπιτιού, αν και σε πολλά σπίτια δεν υπάρχει απόλυτη και υποχρεωτική αρμονία ανάμεσα στο σαλόνι και την κουζίνα, ειδικά αν οι δύο χώροι δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Κάθε επιλογή έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τόσο σε αισθητικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο.

Κλασική κουζίνα

Μια κλασική κουζίνα θεωρείται διαχρονική και ταιριάζει σε πολλών ειδών διαρρυθμίσεις και διακοσμήσεις. Το ξύλο κυριαρχεί στα έπιπλα και η κυριότερη αίσθηση είναι αυτή της θαλπωρής και της ζεστασιάς σε ένα μείγμα παράδοσης και αυθεντικότητας. Έτσι, είναι πολύ πιο συνηθισμένα στις κλασικές κουζίνες τα ζεστά, γήινα χρώματα, τα floral μοτίβα και τα περίτεχνα σχέδια που μπορεί να φλερτάρουν και με το vintage. Ανοιχτά ράφια, έπιπλα με πολύπλοκα τελειώματα, βαριές κατασκευές και η έντονη παρουσία της φύσης είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά σε μια κλασική κουζίνα.

Μοντέρνα κουζίνα

Τα μοντέρνα έπιπλα κουζίνας χαρακτηρίζονται από λιτότητα τόσο σε επίπεδο αισθητικό όσο και λειτουργικό. Βασική φιλοσοφία στις μοντέρνες κουζίνες είναι η επιδίωξη της απλότητας και της λειτουργικότητας μέσω του minimal σχεδιασμού. Έξυπνοι μηχανισμοί, πολλοί αποθηκευτικοί χώροι για απόλυτη οργάνωση και ψυχρά, φουτουριστικά χρώματα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά σε μια μοντέρνα κουζίνα. Όλα πρέπει να είναι τακτοποιημένα και τίποτα να μην κουράζει το μάτι με τη χρήση αδρών γραμμών και απόλυτα ασφαλών εγκαταστάσεων.

 

προσφορα

 

Εργονομικοί μηχανισμοί για μέγιστη άνεση και ασφάλεια στην κουζίνα

Στις σύγχρονες κλασικές και κυρίως μοντέρνες κουζίνες προσφέρονται στα έπιπλα διάφοροι εργονομικοί μηχανισμοί, οι οποίοι όχι μόνο προσφέρουν άνεση σε όλες τις δουλειές, αλλά εγγυώνται και τη μέγιστη ασφάλεια, αποτρέποντας την πτώση σκευών που προκαλούν πολλά οικιακά ατυχήματα.

 • Αυτοματισμοί: Μια ολική ανακαίνιση της κουζίνας προσφέρει τη δυνατότητα να τοποθετηθούν νέα έπιπλα και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, με τις οποίες το αυτόματο κλείσιμο και άνοιγμα θα είναι μια απλή κίνηση και θα μπορεί να γίνεται και απομακρυσμένα. Διακόπτες, με τους οποίους ανοίγουν και κλείνουν τα ντουλάπια και οι συσκευές, είναι όχι μόνο η επιτομή της άνεσης, αλλά διασφαλίζουν και ότι δεν θα μείνει μια συσκευή, για παράδειγμα η εστία του φούρνου, ανοιχτή και μετά το πέρας του μαγειρέματος.
 • Εργονομία: Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ντουλάπια κουζίνας είναι η χωρητικότητά τους που μας αναγκάζει να τα παραφορτώνουμε. Τα εργονομικά ντουλάπια αξιοποιούν τα τυφλά σημεία και τις κρυφές γωνίες σε κάθε ντουλάπι και φέρνουν αυτό ακριβώς που ψάχνουμε χωρίς να χρειαστεί να σκύβουμε, να τεντωνόμαστε ή να βγάζουμε έξω όλα τα πράγματα. Για παράδειγμα, με το μηχανισμό φασόλι, οι κατσαρόλες βρίσκονται πάνω σε ειδικές πλατφόρμες, οι οποίες βγαίνουν προς τα έξω με το άνοιγμα του ντουλαπιού, για να πάρουμε αυτή που χρειαζόμαστε κάθε φορά.
 • Μπουκαλοθήκες: Αντί να τοποθετούμε τα μπουκάλια μέσα στα ντουλάπια και να κινδυνεύουμε κάθε φορά να μας πέσουν στο κεφάλι, οι μπουκαλοθήκες αποτρέπουν τέτοιου είδους ατυχήματα και συγκρατούν τα μπουκάλια στο κάθετο και το οριζόντιο επίπεδο.
 • Μηχανισμοί διπλής ανάκλισης: Σε όλες τις κουζίνες αλλά ιδιαίτερα στις μικρές είναι πολύ βασικό να εκμεταλλευόμαστε τον κάθετο χώρο, για να έχουμε περισσότερες δυνατότητες αποθήκευσης. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι τα ντουλάπια της κουζίνας θα φτάνουν μέχρι ψηλά και συνεπώς θα είναι δύσκολα προσεγγίσιμα. Ωστόσο, με τους ειδικούς μηχανισμούς διπλής ανάκλισης μπορούμε να φτάνουμε πολύ πιο εύκολα το περιεχόμενο των ντουλαπιών.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ασφαλείας στην κουζίνα;

Παλαιότερα, οι κουζίνες δεν κατασκευάζονταν με βάση συγκεκριμένους κανονισμούς ασφαλείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων, ειδικά όταν στο σπίτι διαμένουν παιδιά και ηλικιωμένοι. Η ανακαίνιση σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε μια κουζίνα, η οποία θα είναι απόλυτα ασφαλής για όλους, και έτσι να μετατρέψετε το χώρο, στον οποίο γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα στο σπίτι, σε έναν σύγχρονο χώρο, στον οποίο δεν θα έχετε να φοβάστε τίποτα.

 

 • Προσβασιμότητα: Στα ψηλά ράφια και ντουλάπια, καλό είναι οι γονείς να έχουν τα εύθραυστά και αιχμηρά αντικείμενα, ώστε τα παιδιά να μη μπορούν να τα φτάσουν εύκολα και γρήγορα. Ωστόσο, το να υπάρχουν σταθερά σκαλοπάτια, για να ανεβαίνει το παιδί χωρίς να χρειάζεται να ισορροπήσει πάνω σε ασταθή σημεία, είναι πολύ σημαντικό.
 • Καμπύλα έπιπλα: Τα έπιπλα κουζίνας με στρογγυλές γωνίες είναι η νέα τάση της μόδας τόσο στις μοντέρνες όσο και στις κλασικές κουζίνες. Αν προτιμάτε τα παραδοσιακά έπιπλα, μπορείτε να βάλετε προστατευτικά σε κάθε γωνία.
 • Μηχανισμοί κλεισίματος και ανοίγματος: Τα συρτάρια με αιχμηρά σκεύη μπορούν να ρυθμιστούν να κλείνουν και να ανοίγουν με μαγνητικό κλειδί, ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση από τα παιδιά. Στα υπόλοιπα ντουλάπια και συρτάρια πάντως, καλό είναι να τοποθετηθεί μηχανισμός που τα αποτρέπει να κλείσουν απότομα.
 • Δάπεδο: Στο δάπεδο, έχει μεγάλη σημασία η αποφυγή ολισθηρότητας, οπότε καλό είναι να επιλέγονται ματ πλακάκια. Προτείνουμε, επίσης, να αποφεύγονται διαφόρων ειδών χαλάκια, τα οποία κάνουν το γλίστρημα ακόμα πιο εύκολο.
 • Τάξη και οργάνωση: Τα βαριά αντικείμενα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε χαμηλά ράφια. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ξεφορτωνόμαστε τακτικά τα άχρηστα αντικείμενα ή να τα έχουμε σε συγκεκριμένους αποθηκευτικούς χώρους. Έτσι, κανείς δεν θα κινδυνεύει από πτώση αντικειμένων ιδιαίτερα από τα ψηλά ράφια.
 • Επαρκής φωτισμός: Ο ρομαντικός, χαμηλός φωτισμός καλό είναι να αποφεύγεται στην κουζίνα, αλλά δεν αρκεί ένα έντονο φωτιστικό οροφής, γιατί το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει πολλές σκιές. Εκτός από αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν σποτ φωτισμού σε διάφορα σημεία, όπως πάνω από το νεροχύτη, πάνω από τις εστίες του φούρνου και μέσα στα ντουλάπια, για να είναι ορατό κάθε σκοτεινό σημείο, ειδικά από τους ηλικιωμένους.
 • Αντιπυρική προστασία:Ο ανιχνευτής καπνού είναι μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε μια κουζίνα, αφού τα ατυχήματα με φωτιά είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένα στην κουζίνα. Αποτελεσματικές είναι και οι συσκευές κουζίνας που τίθενται σε λειτουργία μόνο όταν υπάρχει κατσαρόλα πάνω στην εστία, ενώ προσοχή πρέπει να δοθεί και στην ορθή λειτουργία του αντιβραχυκυκλωτικού ρελέ.
 • Χερούλια: Η πτώση είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στην κουζίνα και κυρίως στα ηλικιωμένα άτομα. Εκτός από το αντιολισθητικό δάπεδο, τα χερούλια σε διάφορα σημεία στα έπιπλα κουζίνας, ώστε το άτομο να μπορεί να πιαστεί από κάπου, αν γλιστρήσει, είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πρόληψης.

Οι τάσεις στα έπιπλα κουζίνας που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια

Η αισθητική στην κουζίνα αλλάζει ανάλογα με την δεκαετία, οπότε, αν σχεδιάζετε να κάνετε ανακαίνιση στην κουζίνα σας, καλό είναι να γίνετε όσο πιο τολμηροί και μοντέρνοι μπορείτε, έτσι ώστε η κουζίνα σας να παραμείνει σύγχρονη με βάση τα πρότυπα της εποχής για πολλά χρόνια. Μερικές από τις τάσεις στη διακόσμηση της κουζίνας που θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια συνοψίζονται αμέσως παρακάτω:

 • Έντονα χρώματα. Τα έντονα χρώματα στην κουζίνα, όπως το πετρόλ, το πορτοκαλί, το πράσινο και το κίτρινο, μπορούν να μπουν σε διάφορα σημεία, όπως το χαλί, οι κουρτίνες, μερικά ντουλάπια ή ράφια, ή ακόμα και στις συσκευές, όπως στο ψυγείο. Συνδυασμένα με κάποιο ουδέτερο χρώμα, όπως το γκρι, το μπεζ ή το λευκό, δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση, η οποία επιλέγεται από τους περισσότερους διακοσμητές διεθνώς.
 • Ζεστά στοιχεία. Οι πολύ minimal και μοντέρνες κουζίνες ενέχουν τον κίνδυνο να φαίνονται ψυχρές, οπότε, για να επέλθει η επιθυμητή ισορροπία, καλό είναι να ενσωματωθούν και κάποιες πιο οικείες και ζεστές λεπτομέρειες, όπως χαλιά, κουρτίνες αντί για στόρια ή φυτά. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να γίνει και στα πλαίσια της ρετρό διακόσμησης, αφού άλλωστε το ρετρό θεωρείται σήμερα η άλλη εναλλακτική στο μοντέρνο που φέρνει την επιθυμητή ισορροπία ανάμεσα στο λιτό και το θελκτικό vintage.
 • Μπρούτζος. Ο μπρούτζος έχει κάνει την εμφάνισή του δυναμικά στις μοντέρνες κουζίνες που ούτως ή άλλως χρησιμοποιούν πολύ το μέταλλο και αξιοποιούν την εντυπωσιακή αισθητική του. Στη μοντέρνα διακόσμηση, οι μπρούτζινες λεπτομέρειες στα χερούλια και τα σκεύη φέρνει στο επίκεντρο τον industrial τόνο, ενώ στις κλασικές κουζίνες τονίζει την επιρροή του vintage που επανέρχεται δυναμικά.
 • Νησίδα. Η νησίδα στη μέση είναι το νέο trend στην ανακαίνιση κουζίνας τόσο για αισθητικούς όσο και για λειτουργικούς λόγους. Μια επιλογή που αλλάζει οπτικά την κουζίνα αλλά αποτελεί και ένα πολύ χρηστικό έπιπλο, η νησίδα στη μέση έχει πολλά οφέλη που την κάνουν ξεχωριστή. Έχει πολλές χρήσεις, αφού χρησιμοποιείται ως πάγκος προετοιμασίας του φαγητού, ως τραπέζι αλλά και ως αποθηκευτικός χώρος, ενώ συγχρόνως μεγαλώνει το δωμάτιο και δημιουργεί πολλούς ελεύθερους χώρους.
 • Φουτουριστικός φωτισμός.  Τη διαφορά στη διακόσμηση της κουζίνας σας μπορείτε να κάνετε με ξεχωριστές επιλογές σε φωτιστικά οροφής που μαγνητίζουν τα βλέμματα. Θυμηθείτε, επίσης, ότι ο φωτισμός επιτελεί διπλό ρόλο: από τη μία πρέπει να εξυπηρετεί στο μαγείρεμα και στο φαγητό, και από την άλλη να δημιουργεί μια αρμονική και ισορροπημένη ατμόσφαιρα χωρίς σκληρό φως. Έτσι, εκτός από τις λάμπες οροφής, ο κρυφός φωτισμός στα ντουλάπια δίνει το απαραίτητο φως σε σημεία που τα φωτιστικά οροφής δεν μπορούν να φτάσουν, αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει το συνδυασμό θαλπωρής με επαρκές φως.
 • Ανοιχτά ράφια. Αντί για κλειστά ντουλάπια που βαραίνουν το χώρο και τον κάνουν να δείχνει μικρότερος, τα ανοιχτά ράφια είναι πιο μοντέρνα και ανοιχτόκαρδα. Επιπλέον, αποτελούν έδαφος για προχωρημένες στιλιστικές επιλογές στην κουζίνα, όπως το βάψιμο της πλάτης με κάποιο ιδιαίτερο χρώμα ή την επένδυση με ταπετσαρία.

Πώς θα φτιάξω μια κουζίνα εξωτερικού χώρου;

Σε χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου οι ανοιχτοί χώροι είναι διαθέσιμοι σχεδόν το μισό χρόνο, υπάρχει η τάση να δημιουργούνται κουζίνες εξωτερικού χώρου. Στην πιο απλή τους μορφή τους αποτελούνται από το τραπέζι με τις καρέκλες και το μπάρμπεκιου, όμως μπορούν να κατασκευαστούν και ολοκληρωμένες κουζίνες στη βεράντα ή την αυλή.

Ως προς τα έπιπλα κουζίνας, επιλέγονται κομμάτια σε boho και ρουστίκ γραμμές καθώς και σε ανοιχτά χρώματα που ταιριάζουν με τον εξωτερικό χώρο και την καλοκαιρινή αισθητική του. Για τις συσκευές, μια οικονομική επιλογή αποτελεί η κουζίνα γκαζιού και ο πάγκος εργασίας για το μαγείρεμα.

Πάντως, για να μπορούμε να μιλάμε για μια κουζίνα εξωτερικού χώρου και όχι απλώς για έναν διαμορφωμένο χώρο με ορισμένες διευκολύνσεις, τότε πρέπει να επενδύσουμε στο δάπεδο και την οροφή για μια ολοκληρωμένη εικόνα. Το ξύλινο δάπεδο είναι μια διαχρονική επιλογή για τους εξωτερικούς χώρους, όμως μπορείτε να βάλετε και τα ίδια πλακάκια με αυτά που έχετε στην κουζίνα σας, για να υπάρχει συνέχεια. Η οροφή από μπαμπού είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συνδυάσετε το boho με το εκλεπτυσμένο και να είστε απόλυτα στη μόδα. Η εικόνα θα γίνει πιο ρομαντική με φώτα- γιρλάντες που αποθηκεύουν σε μπαταρία την ηλιακή ενέργεια.

Πώς μπορώ να κάνω την κουζίνα μου να φαίνεται μεγαλύτερη;

Είναι πολύ συνηθισμένο μια κουζίνα να είναι αρκετά μικρή, παρόλο που το υπόλοιπο σπίτι είναι μεγάλο. Αυτό προκύπτει από το σκεπτικό ότι η κουζίνα είναι απλά ένα χρηστικό δωμάτιο, το οποίο δεν χρειάζεται να έχει μεγάλο εμβαδόν. Αυτή η λογική θεωρείται πλέον ξεπερ

ασμένη, αφού υπάρχει η τάση να πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες στην κουζίνα. Όμως, πολλά παλιά σπίτια έχουν κατασκευαστεί έτσι και αυτό δεν αλλάζει. Έτσι, αν η κουζίνα σας είναι μικρή, μπορείτε να την ανακαινίσετε, αλλά σπανίως μπορείτε να την κάνετε μεγαλύτερη. Φυσικά, μια λύση είναι να την ενώσετε με το σαλόνι, αλλά αυτή η λύση δεν είναι πάντα εφικτή, ενώ απορρίπτεται από πολλούς, επειδή δεν θεωρείται τόσο λειτουργική. Ο ενιαίος χώρος έχει πολλά μειονεκτήματα, όπως ότι οι μυρωδιές της κουζίνας μεταφέρονται σε όλο το σπίτι ή ότι η κουζίνα πρέπει μονίμως να είναι πεντακάθαρη και τακτοποιημένη, για να μη χαλάει την αισθητική του σαλονιού.

Αν, λοιπόν, ο χώρος της κουζίνας παραμείνει ως έχει, τότε το ζητούμενο είναι να καταφέρετε αφενός να τον κάνετε πιο λειτουργικό και αφετέρου να αναδείξετε κάθε γωνιά του, ώστε να μοιάζει μεγαλύτερος. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με τα ακόλουθα τρικ:

 • Ψηλά ράφια και ντουλάπια: Μια πολύ καλή συμβουλή για τους μικρούς χώρους είναι να αξιοποιούμε τον κάθετο χώρο, ο οποίος συχνά μένει ανεκμετάλλευτος. Για να το κάνουμε αυτό στην κουζίνα, ο καλύτερος τρόπος είναι τα ράφια και τα ντουλάπια που φθάνουν μέχρι ψηλά. Φυσικά, θα πρέπει να οργανώσουμε πολύ σωστά το τι θα βάλουμε μέσα σε αυτά, διότι τα πάνω πάνω θα είναι δύσκολο να τα φτάνουμε, οπότε θα πρέπει να είναι πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε συχνά. Αν τα ντουλάπια αυτά έχουν εργονομικούς μηχανισμούς, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα.
 • Περισσότεροι αποθηκευτικοί χώροι: Επειδή η οργάνωση είναι απαραίτητη σε ένα μικρό δωμάτιο, για να μη μοιάζει αυτό παραφορτωμένο και υπερβολικό, το να επενδύσετε σε αποθηκευτικούς χώρους πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Συρτάρια και ράφια κάτω και δίπλα από το τραπέζι, μπαούλα και κουτιά θα σας βοηθήσουν να κρύψετε ό,τι δεν θέλετε να είναι σε πρώτο πλάνο.
 • Τραπέζι με ροδάκια: Το τραπέζι με ροδάκια μετακινείται εύκολα, οπότε είναι ιδανικό για μικρούς χώρους, αφού ανάλογα με τη δουλειά που θέλουμε να κάνουμε το πηγαίνουμε όπου μας βολεύει. Για τις καρέκλες γύρω από το τραπέζι μπορούμε να επιλέξουμε σκαμπό, τα οποία μπαίνουν από κάτω και δεν μας εμποδίζουν πουθενά όταν δεν τα χρειαζόμαστε, ή πτυσσόμενες καρέκλες που διπλώνουν.
 • Καθρέφτης: Ο καθρέφτης πετυχαίνει κάτι που κανένα έπιπλο δεν μπορεί να πετύχει. Μεγαλώνει οπτικά το χώρο χωρίς να χρειαστεί να κάνετε τίποτα άλλο. Επιπλέον, λειτουργεί ως statement στοιχείο, χωρίς όμως να βαραίνει την κουζίνα, όπως θα έκανε ένας εντυπωσιακός πίνακας.
προσφορα