Πότε τα ντουλάπια της κουζίνας χρειάζονται αντικατάσταση και πότε ανακατασκευή;

Τα ντουλάπια της κουζίνας μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα ολόκληρου του χώρου. Πολύ συχνά δημιουργείται σε πολλούς ιδιοκτήτες το ερώτημα σχετικά με το αν θα πρέπει να προχωρήσουν στην πλήρη αντικατάσταση των ντουλαπιών, ή στην ανακατασκευή τους. 

 

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τι προσφέρει η κάθε εναλλακτική, και για ποια περίπτωση είναι κατάλληλη. 

Ανακατασκευή των ντουλαπιών 

Η ανακατασκευή των ντουλαπιών περιλαμβάνει την αντικατάσταση ενός τμήματος τους, καθώς διατηρεί ακέραια τη δομική κατασκευή τους. Αυτό στην πράξη σημαίνει την αλλαγή στις πόρτες, τα μέτωπα των συρταριών, χρωματικές αλλαγές, καθώς και αντικατάσταση συγκεκριμένων σημείων των ντουλαπιών, όπως τα χερούλια. Η επιλογή αυτή είναι ιδανική αν: 

 • Τα ντουλάπια της κουζίνας είναι σε καλή κατάσταση τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό τμήμα τους 
 • Είστε ευχαριστημένη με τη λειτουργικότητα και την εμφάνιση των ντουλαπιών
 • Υπάρχει φθορά μόνο στο εξωτερικό τμήμα τους 
 • Σας αρέσει η υπάρχουσα δομή της κουζίνας σας και δεν επιθυμείτε την αλλαγή της 

 

Αντικατάσταση ντουλαπιών

Η αντικατάσταση των ντουλαπιών της κουζίνας  περιλαμβάνει τη συνολική αλλαγή τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό τμήμα της. Πιο αναλυτικά, η αντικατάσταση των ντουλαπιών περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρης της εγκατάστασης, και την εκ νέου τοποθέτηση της. Συνήθως είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις: 

 

 • Χρειάζεστε περισσότερο χώρο, ή μεγαλύτερη λειτουργικότητα στα ντουλάπια και γενικότερα στα έπιπλα κουζίνας
 • Τα ντουλάπια έχουν εμφανίσει σκουριά, μούχλα, ή διάφορες φθορές 
 • Παρατηρείτε δυσάρεστη ή ασυνήθιστη οσμή στο εσωτερικό των ντουλαπιών 

Παράγοντες που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν την επιλογή 

Βέβαια, πριν καταλήξετε σε κάποια επιλογή για τις εργασίες για τις οποίες θα προχωρήσετε, θα πρέπει να λάβετε υπόψη κάποιους παράγοντες που θα βοηθήσουν στην τελική σας απόφαση. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκουν: 

 

 • Ανθεκτικότητα: Ο σκελετός των ντουλαπιών είναι σε καλή κατάσταση, ή παρατηρείτε βαθουλώματα όταν τοποθετείτε πιο βαριά κουζινικά σκεύη; Σε μια τέτοια περίπτωση, η ανακατασκευή θα σας βοηθήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στο μέλλον θα αντιμετωπίσετε και πάλι διάφορα προβλήματα. 
 • Χωρητικότητα:  Σε περίπτωση που τα ντουλάπια σας είναι διαρκώς γεμάτα και δεν έχετε τον απαιτούμενο χώρο για να τοποθετήσετε την αγαπημένη σας συλλογή από κούπες, η αντικατάσταση των ντουλαπιών θα δώσει τη δυνατότητα αύξησης του διαθέσιμου χώρου αποθήκευσης των αντικειμένων σας.
 • Εμφάνιση: Θέλετε μια ολοκληρωτική αλλαγή, όπως νέα και μοντέρνα έπιπλα κουζίνας που θα ταιριάζουν περισσότερο στο στυλ, την προσωπικότητα και τις ανάγκες σας, ή απλά μικρές αλλαγές που θα ανανεώσουν την εμφάνιση του χώρου, όπως το βάψιμο τους; 
 • Ασφάλεια: Η κουζίνα αποτελεί τον χώρο που πραγματοποιούνται τα περισσότερα ατυχήματα. Σε περίπτωση που τα ντουλάπια είναι έτοιμα να διαλυθούν, ή αν οι πόρτες είναι έτοιμες να σπάσουν ή να φύγουν από τη θέση τους, η αντικατάσταση τους αποτελεί θέμα ασφάλειας. 
 • Ανακαίνιση: Οι αλλαγές στα ντουλάπια αποτελούν μια μεμονωμένη εργασία, ή τμήμα μιας συνολικής ανακαίνισης κουζίνας; Σε μια ανακαίνιση, συνήθως πραγματοποιούνται και άλλες αλλαγές, με τις οποίες τα παλιά ντουλάπια χάνουν τη λειτουργικότητα τους. 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι interior designer μας θα σας κάνουν τις απαραίτητες προτάσεις για την κουζίνα σας, ώστε να δημιουργήσετε έναν χώρο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.