Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ματ ντουλαπιών και πάγκων κουζίνας

Το ματ φινίρισμα στα ντουλάπια και τους πάγκους κουζίνας είναι μια σχετικά καινούργια τάση που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Από παντού κατακλυζόμαστε με υψηλής αισθητικής φωτογραφίες που δείχνουν εντυπωσιακές κουζίνες με ματ έπιπλα.

Γενικά, οι ματ αποχρώσεις, σε αντίθεση με τις πιο γυαλιστερές, θεωρούνται πιο διακριτικές, κάτι που αυτομάτως τις κατατάσσει στην κατηγορία των μοντέρνων επίπλων κουζίνας. Και βεβαίως έχουν όντως πολλά πλεονεκτήματα τόσο από λειτουργική όσο και αισθητική πλευρά. 

Όμως, καλό είναι να γνωρίζετε και τα μειονεκτήματά τους, καθώς δεν είναι ταιριαστές σε όλες τις κουζίνες.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Πλεονεκτήματα των ματ επίπλων κουζίνας

  • Χαμηλή ανάγκη συντήρησης και καθαριότητας: Το ματ φινίρισμα στα ντουλάπια και τους πάγκους κρύβει γενικά τους λεκέδες αλλά και τις γρατζουνιές. Με λίγα λόγια, είναι ιδανικό για όσους δεν θέλουν να ασχολούνται σχολαστικά με την καθαριότητα και την φροντίδα της κουζίνας.
  • Διακριτική εμφάνιση: Στις μεγάλες κουζίνες, οι γυαλιστερές επιφάνειες μπορεί να δημιουργήσουν ένα υπερβολικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, το ματ είναι κατάλληλο για όλες τις επιφάνειες και δεν τραβάει τα βλέμματα με εξεζητημένο τρόπο. Αν, λοιπόν, αναζητάτε το minimal αποτέλεσμα, τότε είναι μια πολύ καλή επιλογή.
  • Συνδυασμός με το σαλόνι: Σε ανοιχτούς χώρους, όπου η κουζίνα είναι η συνέχεια του σαλονιού, τα ματ έπιπλα ταιριάζουν πιο εύκολα με την αισθητική του, ειδικά αν πρόκειται για ένα μοντέρνο και λιτό σαλόνι.

Μειονεκτήματα των ματ επίπλων κουζίνας

  • Δύσκολος καθαρισμός: Μπορεί το ματ να κρύβει γενικά τη βρωμιά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι καθαρίζεται εύκολα. Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί ο λεκές, είναι αρκετά πιο δύσκολο να φύγει από τη ματ επιφάνεια, η οποία τείνει να είναι πιο απορροφητική. Ειδικά στα δακτυλικά αποτυπώματα ο καθαρισμός μπορεί να αποδειχθεί ακατόρθωτη αποστολή.
  • Ακατάλληλα για μικρές κουζίνες: Σε αντίθεση με τις γυαλιστερές επιφάνειες, το ματ δεν αντανακλά, αλλά απορροφά το φως. Έτσι, μικραίνει οπτικά τον χώρο και μπορεί να κάνει μια μικρή κουζίνα να μοιάζει καταθλιπτική. 

 

Δείτε όλες τις παραπάνω ματ κουζίνες καθώς και άλλες μοντέρνες κουζίνες εδώ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να γνωρίζετε τις ανάγκες σας και τα χαρακτηριστικά της κουζίνας και γενικά όλης της διακόσμησης. Δεν υπάρχει μια ενιαία λύση για όλους, αφού σε μια κουζίνα μπορεί το ματ φινίρισμα να είναι υπέροχο (π.χ. σε μια μεγάλη κουζίνα όπου θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ζεστή αίσθηση), ενώ σε μια άλλη να ταιριάζουν καλύτερα οι γυαλιστερές λεπτομέρειες (π.χ. σε μια μικρή κουζίνα με ανάγκη φωτός).

Επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι interior designers μας θα σας κάνουν τις πιο ταιριαστές προτάσεις, για να δημιουργήσετε την κουζίνα των ονείρων σας σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα γούστα σας.