Συμβουλές σχεδιασμού κουζίνας για οικογένειες με μικρά παιδιά

οικογένεια με παιδεία μαγειρεύει στην κουζίνα

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η κουζίνα αποτελούσε αποκλειστικά τον χώρο όπου προετοιμάζονταν τα γεύματα. Σήμερα, αποτελεί έναν από τους χώρους που χρησιμοποιούνται διαρκώς, καθώς λειτουργεί ως κουζίνα, τραπεζαρία, γραφείο και μερικές φορές και ως χώρος ψυχαγωγίας. Τι γίνεται όμως με την κουζίνα σε σπίτια οικογενειών με μικρά παιδιά; 

Ο σχεδιασμός μιας κουζίνας που θα φιλοξενεί τις ανάγκες ολόκληρης της οικογένειας, ιδιαίτερα των μικρότερων παιδιών, απαιτεί προσοχή, όχι μόνο για να δημιουργηθεί ένας όμορφος αισθητικά χώρος, αλλά και ένας χώρος που χαρακτηρίζεται για τη λειτουργικότητα του. 

 

Είτε ετοιμάζετε το νέο σας σπίτι και σχεδιάζετε την κουζίνα σας, είτε ανακαινίζετε τον χώρο σας, ας δούμε παρακάτω μερικές ιδέες για τον σχηματισμό μιας κουζίνας κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. 

 

Επιφάνειες ασφαλείς για όλη την οικογένεια 

Οι πάγκοι, τα ντουλάπια της κουζίνας, καθώς και η επιλογή του δαπέδου συνεισφέρουν στην καλή εμφάνιση και την μεγάλη διάρκεια ζωής της κουζίνας. Μια κουζίνα που χρησιμοποιεί μια οικογένεια θα πρέπει να αποτελείται από δυνατές και ανθεκτικές επιφάνειες, οι οποίες δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη συντήρηση. Το laminate υλικό καθαρίζεται εύκολα, ενώ σε αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ορατές οι γρατζουνιές.

 

Ο χαλαζίας αποτελεί εξίσου ένα υλικό το οποίο καθαρίζει εύκολα, ενώ την ίδια στιγμή είναι ανθεκτικό ενάντια στους λεκέδες και τη φθορά. Έτσι, αποτελεί ιδανική επιλογή σε για μια οικογένεια, καθώς είναι εξίσου ανθεκτικό σε ζημιές που μπορεί να πραγματοποιήσουν τα παιδιά. Την ίδια στιγμή, χαρίζει ένα ιδιαίτερα όμορφο αποτέλεσμα στην κουζίνα. 

οικογένεια με παιδεία μαγειρεύει στην κουζίνα

 

Χαρακτηριστικά ασφαλείας 

Η κουζίνα αποτελεί πηγή πολλών κινδύνων, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Οι ζεστές επιφάνειες, οι μικρές συσκευές, τα αιχμηρά αντικείμενα όπως τα μαχαίρα αποτελούν πόλο έλξης για αυτά. Η χρήση έξυπνων ντουλαπιών, ή η χρήση μηχανισμού ασφαλείας αποτρέπει πιθανά ατυχήματα που μπορούν να συμβούν. 

Σε περίπτωση που τα παιδιά είναι ακόμη πολύ μικρά, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε μια πόρτα ασφαλείας για παιδιά, ώστε να εμποδίσετε την είσοδο τους στον χώρο όσο μαγειρεύετε, και να αποτρέψετε την επαφή τους με όλα αυτά τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα. 

 

Στρογγυλοποιημένες άκρες 

Εκτός όμως από το υλικό της επιλογής του πάγκου, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στις άκρες του. Για λόγους ασφαλείας, προτείνουμε να επιλέξετε στρογγυλοποιημένες άκρες, καθώς μειώνουν τις πιθανότητες ατυχημάτων. Ακόμη κι αν τα παιδιά σας χτυπήσουν σε αυτές, οι επιπτώσεις θα είναι αρκετά μεγαλύτερες σε σχέση με μια μυτερή επιφάνεια. 

 

Επιλογή και σχεδιασμός νησίδας 

Τίποτα δεν παραπέμπει σε έναν οικογενειακό χώρο από μια νησίδα. Σε περίπτωση που η κουζίνα σας είναι ανοιχτού τύπου, ή έχει μεγάλο χώρο αποτελεί μια όμορφη και στυλάτη επιλογή. Η νησίδα προσφέρει επιπλέον χώρο για πάγκο, περισσότερες δυνατότητες για τοποθέτηση καθισμάτων, μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης προϊόντων, καθώς και μια επιπλέον περιοχή για προετοιμασία γευμάτων την οποία μπορεί να χρησιμοποιεί ολόκληρη η οικογένεια. Το καλύτερο; Στην νησίδα μπορείτε να προετοιμάζετε διάφορα γεύματα και σνακ με τα παιδιά σας ενώ την ίδια στιγμή θα περνάτε ποιοτικό χρόνο με αυτά.

 

Δημιουργία οικογενειακής γωνιάς 

Πριν προχωρήσετε στον σχεδιασμό της νέας κουζίνας, θα πρέπει να έχετε στον νου σας την οργάνωση της. Δημιουργήστε άνετες γωνίες ή σημεία στα οποία θα μπορείτε να απολαμβάνετε να περνάτε ευχάριστα τον χρόνο σας με την οικογένεια σας, όπως για παράδειγμα να απολαμβάνετε το πρωινό σας, να ζωγραφίζετε ή να διαβάζετε παραμύθια με τα παιδιά σας. Τα στρατηγικά τοποθετημένα αντικείμενα, όπως ένα μικρό τραπεζάκι, ή ένα ξύλινο παγκάκι με μαξιλάρια δημιουργούν μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα για όλη την οικογένεια. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε διαθέσιμους τους πάγκους της κουζίνας για να τους χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα. 

 

Προσεκτική επιλογή των ηλεκτρικών συσκευών 

Η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο μιας κουζίνας, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μικρά παιδιά τα οποία θέλουν να εξερευνήσουν τα πάντα γύρω τους. Οι ηλεκτρικές συσκευές μερικές φορές λειτουργούν σαν μαγνήτης για αυτά. Ορισμένες συσκευές είναι πιο ασφαλείς από άλλες. Για παράδειγμα, ορισμένοι φούρνοι της κουζίνας διαθέτουν ενσωματωμένη κλειδαριά ασφαλείας, εμποδίζοντας το εύκολο άνοιγμα της πόρτας του φούρνου από τα παιδιά. Επιπλέον, η επιλογή της τοποθέτησης του φούρνου, ή κάποιας άλλης συσκευής όπως τον φούρνο μικροκυμάτων σε ψηλή θέση αποτρέπει το παιχνίδι των παιδιών με τις συσκευές. Μάλιστα, αυτού του είδους επιλογή είναι ιδιαίτερα βοηθητική και για τους ενήλικες, καθώς θα τους “σώσει” από το διαρκές σκύψιμο. 

 

οικογένεια με παιδεία μαγειρεύει στην κουζίνα

 

Εξασφαλίστε αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους 

Η μεγάλη πληθώρα αποθηκευτικών χώρων είναι ιδιαίτερα σημαντική για μια οικογενειακή κουζίνα, καθώς όλα τα αντικείμενα για την διατροφή των παιδιών, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μωρά, θα πρέπει να εντοπίζονται γρήγορα. 

Επιπλέον, όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, γιατί να μην δοκιμάσετε να τους προσφέρετε το δικό τους σημείο οργάνωσης των αντικειμένων; Για παράδειγμα, μπορείτε να αφιερώσετε ένα συρτάρι της κουζίνας σε ποτήρια, κούπες, πιάτα και άλλα σκεύη που θα χρησιμοποιούν μόνο αυτά. Η μέθοδος αυτή όχι μόνο θα βοηθήσει τα παιδιά σας να γίνουν πιο ανεξάρτητα, αλλά την ίδια στιγμή δε θα χρειάζεται να σας φωνάζουν διαρκώς για να τους δώσετε τα αντικείμενα που χρειάζονται. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται εξίσου το σκαρφάλωμα στους πάγκους, και κατά συνέπεια και ο κίνδυνος πτώσεων.  

 

Design που σας εκφράζει 

Εκτός όμως από τη λειτουργικότητα, η κουζίνα θα πρέπει να αποτελεί και έναν χώρο τον οποίο θα βρίσκετε χαλαρωτικό, όμορφο και θα σας βοηθά να εκφράσετε την προσωπικότητα σας. Όποιες και να είναι λοιπόν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις που έχετε για την κουζίνα σας, ένα design σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας θα σας παρακινήσει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην κουζίνα.

Ανακαλύψτε στη Dreamy Kitchen μια μεγάλη συλλογή από κλασικά και μοντέρνα έπιπλα κουζίνας και σχεδιάστε τον χώρο στον οποίο θα περάσετε αξέχαστες στιγμές με την οικογένεια σας!

 

Δείτε ακόμα

Έπιπλα κουζίνας: 6 συμβουλές για οικογένειες με παιδιά