Έπιπλα κουζίνας: 6 συμβουλές για οικογένειες με παιδιά

epipla-kouzinas-kai-paidia

Η κουζίνα είναι ένα δωμάτιο, στο οποίο κάνουμε κυρίως δουλειές αλλά περνάμε χρόνο και με την οικογένειά μας. Μάλιστα, αν θέλουμε να κάνουμε το χρόνο μέσα σε αυτό το χώρο πιο όμορφο, μπορούμε να συνδυάσουμε αυτά τα δύο. Τα παιδιά τρελαίνονται να συμμετέχουν με τον τρόπο τους στο μαγείρεμα ή απλώς να κάθονται να μας βλέπουν, ενώ όσο μεγαλώνουν τους αρέσει να βάζουν και αυτά το χεράκι τους, για να δημιουργήσουν μαζί μας ένα γευστικό αποτέλεσμα. Το θέμα, όμως, είναι ότι καλό είναι να κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη διακόσμηση, τη διαρρύθμιση και έπιπλα κουζίνας, ώστε να είναι όλα ασφαλή και άνετα για τα παιδιά μας. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε;

Περιοχή ειδικά για τα παιδιά

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα είναι αφιερωμένος στα παιδιά, ώστε αυτά να μη μετακινούνται άσκοπα δεξιά και αριστερά. Μπορούμε, για παράδειγμα, να μετατρέψουμε μια άδεια γωνία σε χώρο παιχνιδιού βάζοντας μαξιλάρια και ένα χαμηλό τραπεζάκι.

Πρόσβαση

Τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στα συρτάρια και τα ράφια και αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο. Καλό είναι να οργανώσετε την κουζίνα σας με βάση το τι είναι επικίνδυνο και τι όχι για τα παιδιά. Στα ψηλά συρτάρια να έχετε εύθραυστα και αιχμηρά αντικείμενα και στα χαμηλά διάφορα πλαστικά και ελαφριά σκεύη. Πάντως, καλό είναι να προνοήσετε για ένα μικρό σκαλοπάτι που θα δίνει τη δυνατότητα στο παιδί, κατόπιν άδειάς σας, να ανέβει και να πάρει κάτι που θέλει.

Προσοχή στις γωνίες

Τα έπιπλα κουζίνας με στρογγυλές γωνίες είναι η νέα τάση της μόδας, οπότε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια! Οι γωνίες στο σπίτι είναι από τα πιο επικίνδυνα σημεία για μικρά παιδιά. Αν δεν θέλετε να αλλάξετε τα έπιπλα της κουζίνας σας, τότε σας συνιστούμε να βάλετε προστατευτικά σε κάθε γωνία.

Μηχανισμοί ασφαλείας

Βεβαιωθείτε ότι τα συρτάρια έχουν ορισμένους μηχανισμούς ασφαλείας που μπορούν να σας σώσουν από ατυχήματα. Για παράδειγμα, τα συρτάρια με αιχμηρά σκεύη καλό είναι να κλείνουν και να ανοίγουν με μαγνητικό κλειδί, ενώ υπάρχει μηχανισμός που αποτρέπει το συρτάρι από το να κλείσει απότομα και να παγιδεύει τα μικρά δαχτυλάκια.

Ανοξείδωτο ατσάλι ή ξύλο στα έπιπλα κουζίνας;

Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι υπέροχο ειδικά στις μοντέρνες κουζίνες συνδυασμένο με γυαλί. Όμως, έχει ένα πρόβλημα: οι δαχτυλιές που αφήνουν τα παιδικά χεράκια φαίνονται υπερβολικά και φεύγουν δύσκολα. Αντίθετα, τα ξύλινα έπιπλα κουζίνας είναι μια εξαιρετική επιλογή, για να μη δείχνουν τόσο πολύ αυτές οι μικρές ατέλειες.

Πλακάκια

Τα γυαλιστερά πλακάκια μπορεί να είναι πολύ εντυπωσιακά, αλλά ταυτόχρονα γλιστρούν πάρα πολύ. Επιλέξτε καλύτερα ματ πλακάκια που όχι μόνο είναι πιο ασφαλή για παιδιά που τρέχουν, αλλά κρύβουν και τη βρομιά πιο αποτελεσματικά.