Έπιπλα κουζίνας μοντέρνα: Ποια είναι η διαφορά τους από τις κλασικές κουζίνες & τι να επιλέξετε

Όταν κανείς αποφασίζει να κάνει ανακαίνιση κουζίνας, ένα από τα πρώτα διλήμματα που πρέπει να απαντήσει είναι αν θα επιλέξει έπιπλα κουζίνας μοντέρνα ή κλασικά. Σίγουρα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ, όμως αρχικά πρέπει να γνωρίζετε σε ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε. Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις διαφορές ανάμεσα στις δύο αισθητικές ως εξής: Η κλασική κουζίνα είναι διαχρονική, ενώ η μοντέρνα αποτυπώνει ένα σύγχρονο design ξεχωριστού στυλ.

 

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραπάνω διαφορές από αυτή την απλή διάκριση. Συγκεντρώσαμε παρακάτω τις βασικότερες από αυτές, για να πάρετε τη σωστή απόφαση που ταιριάζει στο σπίτι και τις προτιμήσεις σας.

 

Μοντέρνο vs. κλασικό στις κουζίνες

  • Σχέδιο: Οι κλασικές κουζίνες συνήθως έχουν καμπύλα σχήματα που κάνουν το δωμάτιο ζεστό, φιλόξενο και παραδοσιακό. Οι μοντέρνες κουζίνες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, επιλέγοντας πιο αιχμηρές και ευθείες γραμμές με φανερές γωνίες και ξεκάθαρα φινιρίσματα.

 

  • Υλικό: Τα κλασικά έπιπλα κουζίνας αξιοποιούν κυρίως τα φυσικά υλικά, όπως το μασίφ ξύλο και το μάρμαρο. Από την άλλη, τα μοντέρνα έπιπλα κουζίνας είναι φτιαγμένα από σύγχρονα υλικά που ταιριάζουν και στο βιομηχανικό στυλ, όπως το ανοξείδωτο ατσάλι και το γυαλί.

 

  • Ντουλάπια και ράφια: Ο εντυπωσιασμός και οι περίτεχνες λεπτομέρειες έχουν την τιμητική τους σε μια κλασική κουζίνα. Τα ντουλάπια και τα ράφια υπηρετούν αυτόν τον στόχο και δευτερευόντως την αποδοτικότητα στον αποθηκευτικό χώρο. Αντίθετα, σε μια μοντέρνα κουζίνα η λειτουργικότητα είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για τα πάντα. Η αξιοποίηση του κάθετου χώρου, η μελετημένη τοποθέτηση των ντουλαπιών και των πάγκων, αλλά και έξυπνες λύσεις αποθήκευσης αποτελούν εξαιρετικές ιδέες ειδικά για μικρές κουζίνες.

 

  • Χρώμα: Καθώς οι κλασικές κουζίνες αποπνέουν ένα ζεστό και φυσικό αποτέλεσμα, τα χρώματα που επιλέγονται είναι θερμά και γήινα, όπως για παράδειγμα καφέ και μπεζ. Αντίθετα, στις μοντέρνες κουζίνες μπορούν να γίνουν και πιο τολμηρές επιλογές με έντονα χρώματα, όπως κίτρινο ή πορτοκαλί, ενώ τα πιο ψυχρά χρώματα, όπως το γκρι, το ανθρακί και το μπλε, έχουν την τιμητική τους.
Λεπτομέρεια μοντέρνας Ιταλικής κουζίνας Time της Dreamy Kitchen
Μοντέρνα Ιταλική κουζίνα Time / Dreamy Kitchen

Τι να επιλέξω;

Η τελική επιλογή του στυλ μιας κουζίνας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οπωσδήποτε, παίζει μεγάλο ρόλο το προσωπικό σας γούστο και ποια υλικά, χρώματα και σχέδια σας αρέσουν περισσότερο.

 

Από εκεί και πέρα, όμως, είναι σημαντικό να συνυπολογίσετε και μερικές ακόμα παραμέτρους. Η βασικότερη είναι η αισθητική του υπόλοιπου σπιτιού. Ειδικά αν η κουζίνα είναι ενιαία με το σαλόνι, είναι απαραίτητο να υπάρχει αρμονία μεταξύ τους ως προς την αισθητική, τα υλικά και τα χρώματα.

 

Τέλος, είναι βασικό να σκεφθείτε τη χρήση που θα κάνετε στην κουζίνα. Αν αυτή είναι μικρή και αναζητάτε πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και υψηλή λειτουργικότητα, τότε τα μοντέρνα έπιπλα είναι η καλύτερη επιλογή. Αν, από την άλλη, σας ενδιαφέρει περισσότερο να δημιουργήσετε μια φιλόξενη κουζίνα που θα αποτελεί το κέντρο των καθημερινών σας δραστηριοτήτων, θα συγκεντρώνει όλη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι και θα τραβάει τα βλέμματα με τη μεγαλοπρέπειά της, τότε τα κλασικά έπιπλα θα είναι πιο ταιριαστά.

 

Ένας έμπειρος διακοσμητής από τη Dreamy Kitchen είναι στη διάθεσή σας, για να σας προτείνει ξεχωριστές ιδέες για την κουζίνα σας και να σας βοηθήσει να βρείτε το στυλ που ταιριάζει σε εσάς. Επικοινωνήστε μαζί μας.Επικοινωνήστε μαζί μας