Ποια είναι τα καλύτερα υλικά για τα έπιπλα μπάνιου;

επιπλα μπανιου

Τα έπιπλα μπάνιου επιτελούν πολλές λειτουργίες στο μπάνιο. Δεν είναι μόνο λειτουργικά κομμάτια για την αποθήκευση στον χώρο, αλλά και αισθητικά μέρη που μπορούν να απογειώσουν ή να χαντακώσουν το σύνολο. 

Κατά την επιλογή του υλικού για τα ντουλάπια του μπάνιου σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες: Το υλικό θα πρέπει να αντέχει σε υψηλά επίπεδα υγρασίας αλλά και να είναι σε θέση να κρατήσει το βάρος του νεροχύτη και του πάγκου.

Υπάρχουν διάφορα υλικά για τα έπιπλα μπάνιου ανάλογα με το budget σας και τις αισθητικές σας προτιμήσεις. Ας δούμε παρακάτω τις βασικότερες επιλογές που έχετε.

Μασίφ ξύλο

Το μασίφ ξύλο είναι το ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό υλικό για τα ντουλάπια μπάνιου και προσφέρει μια κλασική και διαχρονική ατμόσφαιρα στο μπάνιο σας. Πρόκειται για το πιο διαχρονικό υλικό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τόσο σε κλασικά όσο και σε πιο μοντέρνα μπάνια.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή με την υγρασία. Τα πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να συρρικνώσουν και να ξεφλουδίσουν σταδιακά το ξύλο, ειδικά αν δεν έχει επικαλυφθεί με ειδικό βερνίκι. Συνιστάται ο καλός εξαερισμός του χώρου και πιθανώς η τοποθέτηση αφυγραντήρα, ώστε τα έπιπλα να διατηρηθούν αναλλοίωτα για χρόνια. Ένα ακόμα μειονέκτημα του μασίφ ξύλου είναι φυσικά η ακριβή τιμή του.

Κόντρα πλακέ

Το κόντρα πλακέ είναι ένα άλλο δημοφιλές υλικό που χρησιμοποιείται στα έπιπλα μπάνιου. Πρόκειται για το ιδανικό υλικό για όσους θέλουν να βρουν μια μέση λύση μεταξύ τιμής και ποιότητας. Το κόντρα πλακέ αποτελείται από πολλαπλούς καπλαμάδες ξύλου κολλημένους μεταξύ τους, για να σχηματίσουν στρωματοποιημένα φύλλα. Παρουσιάζει πολλές διακυμάνσεις ως προς την ποιότητα και το πάχος και χαρακτηρίζεται από υψηλή δύναμη, ιδιαίτερα στην αντοχή σε μεγάλα βάρη.

Σίγουρα, η αισθητική του κόντρα πλακέ δεν είναι τόσο υψηλή όσο του μασίφ ξύλου, όμως από την άλλη είναι πιο ανθεκτικό στην υγρασία και δεν απαιτεί τόσο μεγάλη φροντίδα.

Ινοσανίδα (MDF)

Το MDF είναι η πιο οικονομική επιλογή για τα ντουλάπια μπάνιου. Αυτό το υλικό αποτελείται από σύνθετες ίνες και μικρά κομμάτια ξύλου ενωμένα όλα μαζί με ρητίνη. Το MDF είναι πυκνότερο από το κόντρα πλακέ και είναι ένα κοινό υλικό που χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία.

Επίσης, το MDF είναι εύκολο να βαφτεί σε πολλά χρώματα, διευκολύνοντας την προσαρμογή των επίπλων στο χρώμα της επιλογής σας.

Το πρόβλημα με το MDF είναι ότι δεν είναι ανθεκτικό στην υγρασία. Μπορεί να μην έχει τα προβλήματα του μασίφ ξύλου με την υγρασία στον αέρα, όμως αν έρθει σε απευθείας επαφή με νερό, τότε παθαίνει ανεπανόρθωτη ζημιά.

PVC

Το PVC είναι ένα οικονομικά αποδοτικό υλικό για τα ντουλάπια του μπάνιου που αρχίζει να κερδίζει σε δημοφιλία. Πρόκειται για ένα συνθετικό υλικό, το οποίο σίγουρα δεν έχει την αισθητική αξία του ξύλου. Όμως, από την άλλη, μπορεί με την κατάλληλη επεξεργασία να θωρακιστεί έως και 100% ενάντια στο νερό και την υγρασία.

Επίσης, έχει λεία επιφάνεια που μπορεί να βαφτεί σε οποιοδήποτε χρώμα, καθαρίζεται εύκολα και αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες.