Έπιπλα κουζίνας: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

επιπλα κουζινας

Η κουζίνα αποτελεί έναν από τους χώρους που χρειάζονται την πιο συχνή ανακαίνιση, αφού η μόδα στα έπιπλα κουζίνας αλλάζει συνεχώς, για να ανταποκριθεί στα μεταβαλλόμενα γούστα της κάθε εποχής. Όταν κάποιος σκέφτεται να κάνει ανακαίνιση κουζίνας, καλό είναι να έχει αρκετές γνώσεις σχετικά με αυτά τα έπιπλα, διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να σκεφτεί και τελικά να υλοποιήσει μια ανακαίνιση που θα καλύπτει τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του.

Μοντέρνα και κλασικά έπιπλα κουζίνας

Η πρώτη βασική και σημαντικότερη διάκριση στα έπιπλα κουζίνας είναι αυτή ανάμεσα στο μοντέρνο και το κλασικό design. Οι μοντέρνες κουζίνες έχουν λιτές και απλές γραμμές υπηρετώντας το minimal design, ενώ τα χρώματά τους κινούνται συνήθως στους ψυχρούς τόνους με πιο αγαπημένο το γκρι. Τα βασικά υλικά στα μοντέρνα έπιπλα είναι το γυαλί, ο μπρούτζος και το ανοξείδωτο ατσάλι που έχουν ως αποτέλεσμα μια φουτουριστική και σύγχρονη εικόνα που γοητεύει με το δυναμισμό της. Από την άλλη, οι κλασικές κουζίνες δε φεύγουν ποτέ από τη μόδα και με τη ζεστασιά τους δημιουργούν μια αίσθηση θαλπωρής. Σε θερμούς τόνους, όπως καφέ και μπεζ, τα κλασικά έπιπλα χαρακτηρίζονται από περίτεχνες λεπτομέρειες με βασικό υλικό το ξύλο που διακρίνεται για την ανθεκτικότητα και την οικολογική του εμφάνιση.
επιπλα κουζινας

 

Είδη

Όταν γίνεται λόγος για έπιπλα κουζίνας, πρόκειται φυσικά για όλα τα έπιπλα που αποτελούν την κουζίνα με τις λειτουργικές της ανάγκες. Ο όρος αυτός, λοιπόν, περιλαμβάνει τους αποθηκευτικούς χώρους, οι οποίοι μπορεί να είναι ανοιχτά ράφια ή κλειστά ντουλάπια, και το τραπέζι με τις καρέκλες ή τα σκαμπό. Στα έπιπλα κουζίνας δεν περιλαμβάνονται, βέβαια, οι συσκευές, όμως στις περισσότερες προσφορές ανήκουν και οι νεροχύτες. Ένα έπιπλο με διπλή λειτουργία, το οποίο έχει έρθει πολύ στη μόδα τα τελευταία χρόνια κυρίως στις μοντέρνες κουζίνες, είναι η νησίδα, η οποία λειτουργεί ως τραπέζι αλλά και αποθηκευτικός χώρος, ενώ έχει τη δυνατότητα να έχει και νεροχύτη και πάγκο προετοιμασίας του φαγητού. Σε άμεση σχέση με τα έπιπλα κουζίνας βρίσκονται τα διάφορα αξεσουάρ που απαιτούνται στην κουζίνα, όπως το δάπεδο, οι κουρτίνες και ο κάδος απορριμμάτων. Η ανακαίνιση κουζίνας περιλαμβάνει τα έπιπλα κουζίνας, το δάπεδο και σε ορισμένες περιπτώσεις τις ηλεκτρονικές συσκευές. Οι επιλογές φωτισμού και τα μικροέπιπλα αποτελούν πρόσθετη εργασία, την οποία αναλαμβάνει ένας διακοσμητής.

Χρώματα

Σχετικά με τα χρώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα έπιπλα κουζίνας υπάρχουν πιο κλασικές και πιο εκκεντρικές επιλογές. Στις πρώτες ανήκουν το μπεζ, το γκρι, το ανθρακί και το καφέ, ενώ το τελευταίο διάστημα αίσθηση έχει προκαλέσει και το μπλε, το οποίο πρωταγωνιστεί στις μοντέρνες κουζίνες. Στις δεύτερες ανήκουν έντονα και φωτεινά χρώματα, τα οποία συνδυάζονται με πιο ουδέτερες αποχρώσεις δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Πρόκειται, κυρίως, για το κίτρινο, το πορτοκαλί, το πράσινο και το γαλάζιο, τα οποία ανάλογα με το συνολικό ύφος της διακόσμησης συντείνουν σε μια ρετρό, vintage ή μοντέρνα εμφάνιση.

Εργονομικοί μηχανισμοί

Τα σύγχρονα έπιπλα κουζίνας διαθέτουν μια σειρά από εργονομικούς μηχανισμούς, οι οποίοι κάνουν τις εργασίες του μαγειρέματος και της αποθήκευσης των σκευών πολύ απλούστερες και γρηγορότερες σε σχέση με παλιά. Χάρη στην εργονομία τους και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, οι μηχανισμοί αυτοί αξιοποιούν και το τελευταίο εκατοστό χώρου και πηγαίνουν την εμπειρία στην κουζίνα ένα βήμα παραπέρα, ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι.
Κλασσικό παράδειγμα τέτοιων μηχανισμών είναι το αυτόματο κλείσιμο και άνοιγμα των ηλεκτρικών συσκευών και των επίπλων. Διακόπτες, με τους οποίους ανοίγουν και κλείνουν τα ντουλάπια και οι συσκευές, αλλά και άλλες αυτόματες διαδικασίες, όπως η λειτουργία του απορροφητήρα, όταν λειτουργεί ταυτόχρονα και η κουζίνα, επιτρέπουν την απλοποίηση αλλά και τη μεγαλύτερη ασφάλεια στην κουζίνα. Από την άλλη, τα εργονομικά ντουλάπια, τα οποία αξιοποιούν τα τυφλά σημεία και τις κρυφές γωνίες σε κάθε χώρο, όπως επί παραδείγματι ο μηχανισμός-φασόλι, είναι ιδανικά για μικρές κουζίνες αλλά και για προσθήκη επιπλέον αποθηκευτικών χώρων. Τέλος, πολύ χρήσιμοι είναι οι μηχανισμοί διπλής ανάκλισης, οι οποίοι είναι οι πλέον κατάλληλοι για ψηλά ντουλάπια και ράφια και επιτρέπουν την αξιοποίηση του κάθετου χώρου χωρίς να καθίσταται δύσκολο το ανέβασμα και το κατέβασμα των σκευών.
επιπλα κουζινας

Δάπεδο

Υπάρχουν διάφορα υλικά, για να επενδυθεί το δάπεδο της κουζίνας, για να ταιριάξει στη συνολική ανακαίνιση και στα έπιπλα που επιλέχθηκαν. Στα πιο πολυτελή και ακριβά υλικά ανήκουν το μάρμαρο, ο γρανίτης και το ξύλο, ενώ πιο οικονομικές επιλογές είναι τα κεραμικά πλακάκια, τα πλακάκια από βινύλιο, οι σανίδες από φελλό και το laminate που έχει σχεδόν το ίδιο αισθητικό αποτέλεσμα με το ξύλο.